Parislis

Guidetur på Rödbergsfortet
Tjohoho!~
Efter snart ett år här uppe och en liten påhälsning på fortet så har jag äntligen fått min guidade tur! Mamma och jag gick själva då Fredrik inte var sugen. Men han var ändå snäll att både skjutsa och hämta oss. Vi hade sedan några dagar tillbaka läst recentioner om vad folk tyckte om turerna då de ändå kostade 110:- per vuxen (över 15 år), där de skivit att de var tråkig information och för hastigt. Men vår guide måste väl varit en av de där bra då. För alla skrattade och tyckte han var väldigt intressant. Han tog upp en massa intressant information under den där 1 1/2 timmarna vi var där. Han tyckte även det var roligt att det var några av oss som hade "riktiga" kameror med oss och ville ta kort på, vad som var, Bodens hemligaste. Mamma tyckte också turen vad väldigt bra då vi verkligen fick se allt utifrån och in. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När Fredrik kom och hämtade oss tog han även en bild med mitt nya gulaguld på mamma och mig bredvid en av kanonerna de hade utanför. Sen drog vi in tillbaka till Boden, åt dumplings/sushi och åkte runt lite till i bilen. Sen har vi bara varit hemma och slöat. Fredrik bygger ihop sitt nya legobygge, jag har kollat youtube och mamma slöar vid tv:n. Jag fick även ett samtal från Fredriks mormor som bjuder över oss till middag vid 5 tiden imorgon. Vi ska sen på lunch hos Berit på onsdag och kanske till Bredåker och Anna på torsdag. Vi får väl se vart dagarna tar oss mer! 
 
Storforsen och polaroid
Äntligen var jag tillbaka på underbara Storforsen. Denna gång fick jag uppleva det med mamma också. Det var väldigt mycket mer människor här idag än det var när jag var där första gången (För lite mindre än ett år sedan) .  Vi gick inte runt på alla ställen och var nog inte där lika länge heller eftersom Fredrik hade kryckor och mamma halkade och slog sig lite. Men annars gick allt bra, vädret var jätte fint och det var en skön temperatur. Vi fick även en del fina bilder och vi tog även två bilder med min nya kamera. Så mysigt!! 
Vi gick även in på en turist affär där mamma köpte en sådan söt typisk Norrlands souvenir till Fredrik som födelsedagspresent. En tröja med en enormt tryck på norrsken och renar. Så söt! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På vägen hem körde vi runt lite extra så att mamma kunde se mer av det här underliga stället jag bosatte mig på. Åkte förbi där militärerna har sitt, till det där mysiga badstället jag fotat några gånger innan och ner till vattenverket. 
 
 
Vi köpte kattmat och mamma överaskade med magnumglass som vi ska smaska på ikväll med vårt goda kaffe. Fredrik lagade sin räkpasta idag, lika god som vanligt! Nu ska jag och mamma ut och se ifall vi kan få lite fina bilder på solnedgången!
 
Här kommer några bilder som vi tog från friluftsmuseét också!~ 
 
Friluftsmuseum
Planen idag var ju att åka till Storforsen, men när vi vaknade så regnade (vilket det gjorde till och från under hela dagen) och man vill inte heller riskera att halka på stenarna där. Så från ingenstans märkte vi att de hade marknad på Heden där de även har ett slags friluftsmuseum. Vi köpte rökt regnbåge, slev för flytande honung, ett par ren örhängen och lite brända mandlar. Det fanns väl annars generellt inte så speciellt mycket. 
Men vi åkte inte hem efter det, vi tog en vända in till Luleå staden för att fika på espresso house och för att gå en vända på Lagerhaus. Där fann vi toalettrullehållare, söta små stenar som man tydligen skulle ha som ljusfat (men blir säkerligen grytunderlägg eller något). Vi skulle ta en vända till guldsmeden också, men de var tydligen sommarstängt...
Så vi drog till Storheden för Fredrik skulle köpa sig ett par hörlurar... ÄNTLIGEN! Och så köpte han ett par till mig också. 
Väl hemma igen var vi för fulla med kaffe och värmeslag så maten fick vänta. Fredrik satte sig vid datorn för att vila foten medan mamma och jag gick ut på en promenad runt i Boden. Efter det kokade vi upp vatten till mandelpotatis, rensade ur benen ur fisken och åt det på knäckebröd med cream Fraiche! Åhh😍❤️